Skip to the content

Schoonmaak checklist: In 5 stappen jouw huis of pand spik en span

Jouw huis spik en span in 5 stappen

Is het je al eens overkomen dat je thuis of op kantoor ergens naar op zoek bent, maar je je niet kan herinneren waar je het hebt gelaten? Maak een einde aan spullen die je te snel kwijtraakt en zorg voor structuur. Een geordend en schoon huis of bedrijfspand zorgt immers voor orde in je hoofd. Dat werkt fijner en leidt ertoe dat je spullen gemakkelijker terugvindt. Hoe je die structuur kunt aanbrengen? Ontdek in deze blog je in 5 stappen jouw huis of bedrijfspand spik en span krijgt en hoe wij als professioneel schoonmaakbedrijf jou kunnen helpen.

De tips in dit stappenplan zijn onder andere van toepassing voor de schoonmaak thuis, op kantoor, op scholen en in de horeca.

1. Opruimen en weggooien

Heb je in de loop van de jaren spullen verzameld die je niet vaak gebruikt, maar die wel veel ruimte innemen? In dat geval is het raadzaam om er een keer goed voor te gaan zitten en alles weg te doen wat weg kan. Wanneer je spullen wegdoet -dat kan door het weg te gooien, maar ook door de spullen naar de kringloopwinkel te brengen- creëer je meer ruimte en automatisch meer overzicht van de spullen die je wel wilt bewaren. Om het behapbaar te maken, kun je de opruimwerkzaamheden opdelen in kleinere sessies. Werk het pand per kast of ruimte af, zodat je langzamerhand alles hebt opgeruimd.

2. Een checklist maken per ruimte

Woon je groot of werk je in een ruim kantoor, dan kun je overweldigd raken van wat er schoongemaakt moet worden. Begin daarom met de eerste stap, namelijk het maken van een checklist met schoonmaakwerkzaamheden. Ga iedere ruimte langs en noteer wat er per ruimte gedaan moeten worden. Daarbij kun je denken aan het ordenen van spullen, maar ook aan het schoonmaken van het sanitair en het wassen van de ramen. De checklist kun je vervolgens bij iedere schoonmaak opnieuw raadplegen.

Heb je een checklist kunnen maken met werkzaamheden die voor jou van belang zijn, dan kun je vervolgens onze schoonmakers inschakelen die het uitvoerend werk op zich nemen. Voordeel van het uitbesteden van de schoonmaak, is dat je je tijd kunt besteden aan andere zaken die voor jou prioriteit hebben. In de tussentijd werken wij de checklist voor jou af en daar gebruiken we de beste schoonmaakmiddelen en technieken voor. Zijn we klaar, dan tref je een optimaal en brandschoon resultaat aan.

3. Spullen ordenen die bewaard moeten worden

schoonmaak checklist

Alles wat je weg hebt kunnen doen, is uit het zicht. Dus nu kun je je focussen op de spullen die je wilt bewaren. Belangrijk als je jouw huis of pand spik en span wilt maken, is dat je de spullen ordent. Dit kun je met de volgende tips doen:

  • Ga één ruimte af en bepaal welke spullen je daar opbergt. Werk je in meerdere ruimtes tegelijk, dan verlies je het overzicht.
  • Gebruik grote transparante bakken voor grotere spullen, opbergdozen die je kunt labelen en brievenbakken voor het ordenen van belangrijke papieren.
  • Orden per categorie, zodat je precies weet waar je spullen terug kunt vinden.
  • Noteer de inhoud van de opberging op het gedeelte dat zichtbaar is.
  • Spullen die je bijna niet gebruikt kunnen achterin opgeruimd worden.

4. Afnemen, stofzuigen en dweilen

Heb je alle spullen kunnen ordenen in dozen en boxen, dan is het tijd om de ruimtes af te nemen, te stofzuigen en te dweilen. Om ervoor te zorgen dat dit echt goed gebeurt, komen onze schoonmakers graag bij je langs. Door de ruimte stofvrij te maken en vervolgens met een stofzuiger en dweil over de vloer te gaan, maken we het huis of pand spik en span. Dit kunnen we per ruimte of verdieping doen, dat is mede afhankelijk van jouw wensen en van de huidige situatie.

Wil je dat we daarnaast schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren die om meer kennis vragen? Vloeronderhoud en schoorsteenvegen hebben doorgaans een specialistische aanpak nodig. Bij Van Dijk en De Boer werken we met specialisten die precies weten welke middelen geschikt zijn voor een bepaalde type vloer, hoe de schoorsteen veilig en effectief geveegd wordt en wat nodig is om de zonnepanelen op het dak van je pand te reinigen.

Afnemen, stofzuigen en dweilen

5. Lucht verfrissen

Je huis/pand is spik en span en alles is opgeruimd en schoon. Nu nog afmaken met een frisse geur die in de ruimte blijft hangen. Plaats bijvoorbeeld een natuurlijke luchtverfrisser of een geurige bos bloemen in de ruimte om een aangename geur te verspreiden. De geur maakt de schoonmaak echt af en geeft je een gevoel van voldoening. Je ziet dat de ruimte op orde is, je kunt spullen makkelijk terugvinden en alles in je huis of pand is fris en schoon.

Jouw huis of pand spik en span met Van Dijk en De Boer

In 5 stappen kan je huis of pand spik en span zijn. Het ordenen van de spullen zorgt ervoor dat je meer rust in je hoofd voelt en dat je spullen gemakkelijker terugvindt. Door het stap voor stap en per ruimte aan te pakken, raak je niet overweldigd. De kunst is nu om de opberging geordend te houden en dus spullen altijd op dezelfde plek terug te leggen.

Het reinigen en schoonmaken van de ruimte vraagt om meer aandacht, omdat je dit herhaaldelijk moet doen. Omdat wij als professioneel schoonmaakbedrijf de ervaring, de juiste middelen en de beste technieken in huis hebben, voeren we de schoonmaak bij jou thuis of op kantoor vakkundig uit. Neem eens contact op met onze specialisten die je kunnen ontzorgen in de schoonmaakwerkzaamheden.​

Waar kunnen we je mee helpen?

Wij staan elke dag voor je klaar voor hulp en schoonmaakadvies.
Bel, mail of maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten.